Blog Post

Kay Karssemakers derde in het Wereld Kampioenschap 85cc 2017 in Tartu – Estland

Anouk Karssemakers • jul. 30, 2017

Kay Karssemakers van het HMX Nofear Husqvarna racing team is in het Wereld Kampioenschap 85cc in Estland op het podium geëindigd. De 13- jarige Boxtelaar wist in de eerste manche na een goede start op een vierde plaats over de finish te komen. In de tweede manche kwam hij na een ijzersterke inhaalrace op een knappe derde plaats over de finish. Met deze resultaten werd Kay knap derde in het Wereld Kampioenschap 85cc!

Zaterdag stonden er een vrije training en een tijd training op het programma. In de 85cc waren er 62 rijders afgereisd naar Estland, en dat betekende dat er in twee groepen gekwalificeerd ging worden. De beste veertig rijders kwalificeerde zich voor de wedstrijden op zondag. Op zaterdag verkende Kay in de vrije training het mooie circuit en had al snel zijn draai gevonden. In de tijdtraining reed de HMX-rijder een aantal snelle ronden op de klok waarmee hij zich als derde rijder in zijn groep wist te kwalificeren. Dit betekende dat hij op zondag als zesde naar het starthek mocht oprijden. Een goede uitgangspositie en dit zorgde voor vertrouwen voor in de manches op zondag.

Gedreven stond Kay op zondag achter het starthek voor de eerste manche. Een goede start zorgde ervoor dat hij in de top vijf aan de wedstrijd kon beginnen. In de beginfase hield hij goed stand op een vijfde plaats en begon in te lopen op de vierde man. In het midden van de wedstrijd sloeg hij toe en nam deze positie over. Met strakke rondetijden kon hij een klein gaatje slaan en wist na een sterke wedstrijd op een mooie vierde plaats over de finish te komen.

Na het goede resultaat in de eerste manche stond Kay nog gemotiveerder aan de start voor de tweede manche. Echter was de start van de tweede manche was minder goed en pas rond de vijftiende plaats kon Kay aan de wedstrijd beginnen. Fanatiek ging hij gelijk in de aanval en wist zich met de snelste rondetijd binnen een ronde vanaf een vijftiende plaats op te werken naar een zevende positie. Met een goed ritme duurde het niet lang voordat hij doorschoof naar de vijfde plaats en een ronde later wist hij ook de vierde man te passeren. Opdat moment keek hij tegen een achterstand aan van vier seconden op de derde man. Kay zette alles op alles om deze te dichten en slaagde erin om de derde plaats over te nemen. Ondanks dat de vierde man hem onder druk hield tot aan de finish, hield Kay het hoofd koel en wist deze ijzersterke manche op een knappe derde plaats af te sluiten.

Met een vierde en een derde plaats in de manches wordt Kay derde in het Wereld Kampioenschap 85cc 2017! Een geweldige en unieke prestatie van de jonge Boxtelaar. De slechts net 13- jarige Kay werd in 2015 (toen net 11-jaar) nog Wereld Kampioen in de 65cc klasse. Nu twee jaar later staat hij één klasse hoger (85cc t/m 14 jaar) op het podium. Kay kan enorm tevreden terugkijken op dit weekend en heeft twee ijzersterke manches neergezet. Naast zijn derde plaats in het WK 85cc werd Kay ook nog met het Nederlandse team tweede in het WK voor Landenteams. Kay wil graag het HMX Nofear Husqvarna team, familie, vrienden en sponsoren en de KNMV bedanken voor alle steun en hulp!