Blog Post

Kay Karssemakers in de top 10 na slechte starts in het EK 85cc in Denemarken

Anouk Karssemakers • apr. 02, 2017

Kay Karssemakers van het HMX Nofear Husqvarna racing team heeft afgelopen weekend tijdens de eerste selectiewedstrijd om het Europees Kampioenschap 85cc in het Deense Holmegaard Nisseringen een top 10 plaats weten te behalen. In beide manches nam Kay een hele slechte start en moest van buiten de top 20 aan de wedstrijd beginnen. Beide manches wist hij naar voren te komen en op een achtste en elfde plaats de finishen, wat hem in het dag klassement een negende plaats opleverde.

Op zaterdag stonden er een vrije training, pre-kwalificatie en kwalificatierace op het programma. In de 85cc klasse waren er 60 rijders afgereisd naar Denemarken, en dat betekende dat er in twee groepen werd gereden. Aan het einde van de dag kwalificeerde de beste 40 rijders zich via een kwalificatierace voor de wedstrijden op zondag.

's ochtends begon Kay positief aan de dag door in de vrije training het harde circuit te verkennen en zelfs in de laatste ronde van de vrije training de snelste tijd op de klok neer te zetten. In de pre-kwalificatie wist Kay opnieuw een snelle tijd neer te zetten. Hij wist meerdere malen zijn eigen tijd te verbeteren en nam hiermee de vijfde tijd in handen. De tijden lagen kort bij elkaar en dat liet zien dat de rijders enorm aan elkaar gewaagd waren.

De kwalificatierace bestond uit 15minuten+ 2 ronden. Kay nam een goede start en begon op een vijfde plaats aan de wedstrijd. In de eerste ronde wist hij de vierde plaats over te nemen en wist dit een aantal ronde vast te houden. Echter kende Kay problemen aan zijn motor en hierdoor werd hij verschillende plaatsen terugverwezen. Ondanks dit kwam Kay op een achtste plaats over de finish. Hij had zich hiermee ruimschoots gekwalificeerd maar dit betekende ook dat hij morgen pas als zestiende rijder in beide manches mag oprijden naar het starthek.

Op zondag waren de problemen aan de motor verholpen en voel goede moed begon Kay 's ochtends aan de warm-up. Kay verkende opnieuw het circuit en wist een aantal goede rondetijden te rijden. In de eerste manche nam Kay een hele slechte start en pas op een vijfentwintigste plaats begon hij aan de wedstrijd. In de eerste ronde wist Kay gelijk een aantal plaatsen winst te boeken en kwam op een zeventiende plaats door. Iedere ronde kwam de 12- jarige Kay iets naar voren en met constante rondetijden wist hij toch nog helemaal terug te komen naar een achtste plaats.

Ook in de tweede manche kende Kay geen goede start. Hij begon rond een twintigste plaats aan de wedstrijd en dat betekende dat hij opnieuw een inhaalwedstrijd moest rijden. In het begin van de wedstrijd had Kay toch wat moeite om de rijders te passeren. Na mate de wedstrijd vorderde werden de rondetijden steeds beter en wist hij verder naar voren te komen. Na een wedstrijd van 20min +2 ronde wist Kay op een elfde plaats over de finish te komen en pakte hiermee toch belangrijke punten in het kampioenschap!

Met een achtste en elfde plaats in de manches, legde Kay beslag op een negende plaats in het dag klassement. Niet helemaal tevreden over het resultaat, maar toch heeft Kay dit weekend voldoende punten binnengehaald om binnen de top 10 aan de selectie rondes van het Europees Kampioenschap 85cc Noord-West Europa te beginnen. Volgend weekend staat de tweede wedstrijd van het Dutch Masters of Motocross in Harfsen op het programma.