Blog Post

Kay Karssemakers opnieuw naar de finale van het EK 85cc in Tsjechië èn het Junior WK in Estland

Anouk Karssemakers • jun. 18, 2017

Kay Karssemakers van het HMX Racing No Fear Husqvarna team heeft in de laatste selectiewedstrijd om het Europees Kampioenschap 85cc Noord/West in het Duitse Schwedt een top vijf plaats weten te behalen. De crosser uit Boxtel wist deze positie in de tweede manche te behalen. In de eerste manche kreeg hij een tegenslag voor de kiezen want op een tweede plaats rijdend kreeg hij af te rekenen met een lekke band en zakte daardoor terug naar een negentiende positie.

Kay was gemotiveerd afgereisd naar deze laatste wedstrijd in Schwedt en dit liet hij op zaterdag gelijk in de trainingen zien. In de vrije training zette hij een tweede tijd op de klokken en in de tijdtraining kwam hij na verschillende snelle ronden uit op een zesde tijd. Aan het einde van de dag liet hij in de kwalificatieheat zien dat hij de snelheid had om op zondag mee te kunnen strijden voor de podiumplaatsen want na een gecontroleerd gereden wedstrijd kwam Karssemakers op een nette tweede plaats over de finish.

Met vertrouwen bereidde hij zich voor op de eerste manche. Hij reageerde goed toen het starthek viel en op zijn HMX Racing No Fear Husqvarna dook hij als leider de eerste bocht in. Met een goed ritme wist hij lang stand te houden op een tweede plaats totdat hij te kampen kreeg met een lekke achterband en het tempo noodgedwongen moest laten zakken. Dit zorgde ervoor dat hij ver terug viel en uiteindelijk genoegen moest nemen met een negentiende plaats. In de tweede manche startte Kay opnieuw in de kopgroep en wist hij na een goede wedstrijd op een vijfde plaats over de finish te komen.

In de eindstand om het Europees Kampioenschap 85cc Noord/West is Kay op een zesde plaats geëindigd. Kay heeft tijdens de selectiewedstrijden goede dingen laten zien. Hij wist meerdere malen in de top 5 te rijden en hij wist zelfs èèn manchezege op zijn naam te schrijven! Echter kende hij ook wat pech, tijdens twee manches kreeg hij namelijk te maken met een lekke achterband. Ondanks dit heeft Kay voldoende punten weten te scoren om zich rechtstreeks te kwalificeren voor de grote finale van het Europees Kampioenschap 85cc. Deze word verreden op 22/23 juli in Loket, Tsjechië. Tijdens deze wedstrijden zullen de beste tien rijders van de vier Europese kwalificatie zones aan de start staan om de strijden om de Europese titel.

Na zijn kwalificatie voor het EK kreeg Kay deze week nog meer goed nieuws te horen. Kay is namelijk door de KNMV opnieuw geselecteerd om deel te mogen nemen aan het Junior Wereld Kampioenschap Motocross! Deze wedstrijd zal worden verreden op 29/30 juli in Lange, Estland. Speciaal is dat Kay voor het vierde jaar op rij het Nederlandse team mag vertegenwoordigen tijdens het WK Junior Motorcross. In 2014 reedt Kay voor het eerst een WK Motocross 65cc in Bastogne, Belgie. In 2015 stond hij achter het starthek in El Molar in Spanje, waar hij zelfs de Wereld Titel in de 65cc klasse behaalde. En in 2016 stond hij als jongste rijder in de 85cc klasse aan de start in Orlyonok, Rusland waar hij toen zelfs een top10 plaats wist te behalen! Kay kijkt enorm uit naar deze wedstrijden en zal er alles aan doen om zo hoog mogelijk te scoren!