Blog Post

Kay Karssemakers pakt één Top 10 plaats in GP MX2 in Ernee, Frankrijk

jun. 07, 2022

Kay Karssemakers van het Hitachi KTM fuelled by Milwaukee team heeft tijdens het Wereld Kampioenschap MX2 in Ernee, Frankrijk één Top 10 plaats weten te behalen. Kay wist in beide manches goed te scoren! Na een viertiende plaats in de eerste manche, wist hij in de tweede manche knap tiende te worden. Met deze resultaten werd de 17- jarige Karssemakers elfde in het dag klassement én pakte hiermee opnieuw 18 WK-punten.

In de vrije training verkende Kay het mooie circuit van Ernee, een circuit waar hij nog niet eerder had gereden. Kay nam de tijd om het circuit te verkennen en wist een nette vijftiende tijd in de vrije training neer te zetten.

De tijdtraining ging echter niet helemaal vlekkeloos en de Boxtelaar had wat moeite om een perfecte ronde neer te zetten. Net toen Kay aan zijn snelste ronde bezig was maakte hij een foutje in de laatste sector waardoor het hem niet lukte zijn eerdere rondetijd te verbeteren. Niet tevreden keerde hij met een eenentwintigste tijd in de tijdtraining terug richting het paddock. Wel wist Kay dat hij sneller kon, waardoor hij met goede moed uitkeek naar de kwalificatierace later op de middag!

Later op de middag trok er een flinke regenbui over waardoor het harde circuit veranderde in een zwaar modder circuit. Voor Kay omstandigheden waar hij wel van houd waardoor hij nog gemotiveerder achter het starthek stond voor de kwalificatierace! Toen het starthek naar beneden viel reageerde Kay goed en vanuit de buitenkant van het starthek stuurde hij zijn Hitachi KTM binnen de Top 10 de eerste bocht in. Kay reed de hele wedstrijd gecontroleerd op een achtste plaats en wist zichzelf goed staande te houden in de modder. In de laatste twee ronden van de wedstrijd nam Kay geen onnodige risico’s meer waardoor hij nog één plekje moest afstaan en tevreden op een negende plaats over de finish kwam. Een goede uitgangspositie voor beide manches op zondag en zijn beste kwalificatierace resultaat tot nu toe!

Op zondagochtend stond Kay klaar voor de warm-up. De baan was een stuk droger als op zaterdag en Kay verkende opnieuw het circuit. Met een goed gevoel sloot hij de warm-up af en bereidde zich voor op beide manches van 30min + 2 ronden.

Toen het starthek voor de eerste manche naar beneden viel reageerde de Hitachi KTM rijder redelijk goed. Net beginnen de top 15 begon de Hitachi KTM rijder aan de wedstrijd. In de beginfase werkte Kay zich netjes op naar een dertiende positie en had een goed ritme in handen. Gedurende wedstrijd werden er nog twee plaatsen winst geboekt en had de 17- jarige Kay zich sterk opgewerkt naar een elfde plaats. Echter verloor Kay in de slotfase van de wedstrijd zijn ritme waardoor hij wat meer foutjes ging maken. Dit kostte hem helaas een aantal posities en toch enigszins teleurgesteld kwam Kay op een viertiende plaats over de finish.

Met de start van de tweede manche zat Kay er helaas niet goed bij met de start. Kay kwam net in aanraking met de rijder langs hem waardoor hij uit balans raakte. Dit kostte hem gelijk een aantal meter waardoor hij als een van de laatste rijders door de eerste bocht dook. Echter had hij in de eerste paar bochten een goede lijn gevonden waardoor hij goed kon doorrijden. Dat resulteerde in dat hij halverwege de eerste ronde al op een zestiende plaats reed. In deze manche had de Oakley-rijder gelijk een goed ritme te pakken en werkte zich steeds verder op naar voren. Halverwege de wedstrijd was Kay opgeklommen naar een tiende plaats en reed met hele constante rondetijden een ijzersterke wedstrijd. In de slotfase van de wedstrijd was de 17- jarige Boxtelaar sterk in gevecht met de elfde man. Kay bleef geconcentreerd en wist zijn tiende plaats knap vast te houden tot het einde. Na een hele sterke wedstrijd van 30min + 2 ronden werd de Hitachi KTM rijder op een hele mooie tiende plaats afgevlagd!

Met een viertiende plaats in de eerste manche en een tiende plaats in de tweede manche werd Kay elfde in het dag klassement in de GP MX2 Ernee in Frankrijk. Wederom een goede dag uitslag, en met één Top 10 manche resultaat, twee constante wedstrijden en 18 zwaarbevochten WK punten een goed en leerzaam weekend. A.s. weekend gaat het Wereld Kampioenschap MX2 verder in Teutschenthal tijdens de GP van Duitsland!