Blog Post

Kay Karssemakers weer op het podium in het EMX250 in Arroyomolinos, Spanje

mei 08, 2023

Kay Karssemakers van het Husqvarna BT-racing team heeft tijdens de vierde wedstrijd om het Europees Kampioenschap 250cc in het Spaanse Arroyomolinos opnieuw een podiumplaats behaald. De 18-jarige Boxtelaar werd met een vijfde en tweede plaats in de manches, derde in het dag klassement en mocht voor de derde keer dit seizoen mee naar het podium.

Op zaterdagochtend in de vrije training verkende Kay het circuit van Arroyomolinos en sloot deze sessie af met een negende tijd. In de tijdtraining die begin van de middag werd verreden had Kay wat moeite om in het ritme te komen. Het lukte hem niet om een goede ronde op de klok te rijden waardoor hij niet verder kwam dan een veertiende tijd, wat een mindere startpositie voor beide manches berekende. Echter waren de sectors van de verschillende ronden wel goed waardoor hij wist dat er meer in zat.

Met de start van de eerste manche zat Kay er niet helemaal goed bij en pas rond een vijftiende plaats begon hij aan de wedstrijd. De rijder van het Husqvarna BT-racing team wist een sterke eerste ronde te rijden en kwam bij de eerste doorkomst al op een achtste plaats door. Echter lukte het Kay niet om deze opmars verder door te zetten. De rijders voor hem waren in zicht maar doordat de 18-jarige Boxtelaar niet helemaal lekker in het ritme kwam bleef hij lange tijd op een achtste plaats rijden. In de slotfase wist Kay in een beter ritme te komen en herpakte zichzelf door in de laatste drie ronden van de wedstrijd met mooie inhaalacties van een achtste naar een vijfde plaats te komen. In het achterwiel van de vierde man kwam hij na een goede wedstrijd op een vijfde plaats over de finish.

Gemotiveerd voor de tweede manche stond Kay zondagochtend achter het starthek. Ditmaal zat Kay er beter bij met de start en begon hij op een zesde plaats aan de wedstrijd. Al snel wist de Husqvarna-rijder de vierde plaats over te nemen en ging op jacht naar de top 3. Echter was het voor Kay moeilijk om op deze baan het verschil te maken waardoor het ook nu lang duurde voordat hij de directe aansluiting vond en een aanval bij de rijders voor hem kon inzetten. De 18-jarige Boxtelaar bleef vechten voor wat hij waard was en wist ook ditmaal in de slotfase van de wedstrijd zijn opmars naar voren te maken. Met sterke inhaalacties werden de derde, en in de voorlaatste ronde zelfs de tweede plaats in handen genomen. Vervolgens werkte Kay de wedstrijd gecontroleerd af en werd op een knappe tweede plaats afgevlagd.

Met een 5-2 in de manches werd Kay derde in het dag klassement. Een geslaagd weekend met wederom een podiumplaats voor de rijder van het Husqvarna BT-racing team. Ondanks de moeilijke start van het weekend met een mindere kwalificatie, heeft Kay twee goede wedstrijden gereden met een podium als eindresultaat waar hij tevreden op kan terugkijken. In de tussenstand van het Europees Kampioenschap 250cc bezet Karssemakers na vier wedstrijden de tweede plaats. Op 3 & 4 juni gaat het EMX250 verder in Kegums, Letland. Maar daarvoor zal hij eerst op tweede pinksterdag achter het starthek staan in Oldebroek tijdens de laatste wedstrijd van de Dutch Masters of Motocross.

Foto's: Huub Munsters Fotografie